Letnia Karta Dań PDF

Newsletter

Zapraszamy do zapisywania się do naszego biuletynu!



specjały-z-ostatniej-dyni Z przyjemnością przedstawiamy najnowszą odsłonę Specjałów.  Dynia była znana w Meksyku już około 300 lat p.n.e oraz w Starożytnym Egipcie. Warzywo zaczęto uprawiać w Ameryce Północnej, skąd w XIX w. została przywieziona do Europy. W 2011 roku padł rekord wielkości wyhodowanej dyni. Gigantyczne warzywo ważyło 824,9 kg, a hodowcami byli Jim i Kelsey Bryon. Rekord Polski również został pobity w 2011 roku podczas Mistrzostw Europy w Ludwigsburgu. Jan Styra wyhodował dynię o masie 580,5 kg[5].  Dynia poza wspaniałym smakiem, ma drogocenny wpływ na nasz organizm. Szczególnie cenny jest pomarańczowy miąższ, gdyż zawiera dużo karotenu (prowitaminy A) - im bardziej intensywny jest jego kolor, tym posiada więcej witamin. Nie gromadzi ze środowiska metali ciężkich, obfituje w wodę i błonnik. Zawiera potas, wapń, magnez, a także witaminy z grupy B, C i E. Owoce dyni poleca się ludziom z ze...Więcej
specjały-kuchni-śląskiejKuchnia Śląska zawitała na Warmię. Są Państwo ciekawi smaku śląskich potraw? W takim razie zapraszamy do Skarbca!  Przez wieki na kulturę śląską miały wpływ inne kraje - Niemcy, Czechy oraz Austria. Ślązacy mają własną gwarę, przepiękne stroje ludowe oraz kuchnię regionalną. Na górnym Śląsku spożywane są potrawy typowo śląskie tj. buchta (kluski na parze), czy krepel (pączek). Popularnym daniem jest rolada podawana razem z kluskami śląskimi oraz modrą kapustą.  Rolada jest potrawą przygotowaną z farszu zawiniętego w kawałek mięsa.  Od regionu zależy, jakie składniki znajdą się w farszu, jednak najczęściej stosuje się ogórek kiszony, boczek, kiełbasę, czerstwą skórkę chleba oraz cebulę. Głównymi przyprawami są pieprz, musztarda oraz papryka. W pozostałych regionach kraju te danie jest znane pod nazwą zrazy.  Następną potrawą w Specjałach są karminadle. Jest to danie przygotowane...Więcej
specjały-świętego-walentegoMenu walentynkowe podbiło serca naszych Gości. Dlatego postanowiliśmy stworzyć wyjątkowe Specjały. Pierwszą pozycją jest krem z pora podawany z grzankami. Por zalicza się do popularnych warzyw o szerokim zastosowaniu w kuchni. Posiada charakterystyczne walory smakowe oraz zapachowe. Jest bogaty w witaminę A, wapń oraz fosfor. Zawiera niewielkie ilości witaminy C, B1 oraz B2. Czy wiecie, że por dotarł z Azji Mniejszej do naszego kraju dopiero w średniowieczu? Już w starożytności jego smakiem delektowali się Egipcjanie, Rzymianie oraz Grecy.  Kolejną potrawą jest tatar z łososia z czerwoną cebulą, kaparami i marynowanymi grzybami. Tatar jest najczęściej podawany, jako przystawka. Składa się z drobno siekanego mięsna, żółtek jaj, oleju, cebuli oraz przypraw. W łososiu odnajdziemy wiele witamin oraz minerałów drogocennych dla naszego zdrowia. Zawiera kwasy omega-3 ,omega-6 oraz witaminy z grupy...Więcej
specjały-kuchni-żydowskiejRok 2014 rozpoczynamy specjałami żydowskimi. Potrawy wywodzące się z kuchni: śródziemnomorskiej, niemieckiej, hiszpańskiej, wschodnioeuropejskiej oraz Środkowego Wschodu miały duży wpływ na ukształtowanie dań żydowskich. Wszystkie powstałe przepisy objęte są prawami rytualnymi oraz kaszrutem. Pierwszą pozycją w dodatku do Menu jest kugel ziemniaczany. W kuchni żydowskiej z reguły przyrządzany z mięsem z kaczki. W Polsce znany pod nazwą rejbak (Kurpie) lub kugiel (okolice Radomska, Przedborza i Radoszyc). Słowo kugel w tłumaczeniu oznacza deser. Wymawiamy kugel lub kigel w zależności od tradycji rodzinnych. Podawany jest, jako dodatek do dania głównego albo w formie deseru na zakończenie posiłku. Następną propozycją jest czulent z wołowiną. To bardzo wolno gotowany gulasz z koszernym mięsem, fasolką, kaszą gryczaną lub jęczmienną. Jest potrawą idealną na Szabat, ponieważ można ją...Więcej
jesienne-specjały-część-ii W naszym najnowszym wydaniu Specjałów odnajdziecie Państwo potrawy, które potrafią dobrze rozgrzać. W tym dodatku do Menu gorąco polecamy pieczoną golonkę, podawaną z chrzanem z opiekanymi ziemniakami oraz sałatką z marynowanych ogórków z chili. Nasz krem z dyni przeszedł pikantną metamorfozę. Gwarantujemy, że połączenie dyni z pieczoną papryką rozgrzeje Was od głowy, aż po koniuszki palców u stóp. Za ostry smak papryki chili jest odpowiedzialna zawarta w jej owocach kapsaicyna. Ma właściwości rozgrzewające błony śluzowe oraz skórę. Wywołuje uczucie ciepła, a jej piekący smak, tuż po spożyciu papryczki chili, spowodowany jest podrażnieniem zakończeń termicznych oraz czuciowych nerwów. Drażni błonę śluzową żołądka, co powoduję zmożony apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, które ułatwiają trawienie.  W medycynie stosowana jest w wielu maściach rozgrzewających stawy oraz mięśnie. Niedawno...Więcej
wrześniowe-specjały Serdecznie witamy po wakacyjnej przerwie! W tym dodatku do menu odnajdziecie wyjątkowe smaki.  Nasze powakacyjne wydanie Specjałów rozpoczynamy od kremu z cukinii z prażonymi płatkami migdałowymi oraz czosnkiem niedźwiedzim.  Czy wiecie, że czosnek niedźwiedzi jest rośliną leczniczą? Korzystnie wpływa na serce, działa bakteriobójczo, obniża ciśnienie we krwi, zapobiega nowotworom oraz miażdżycy, pobudza wydzielanie żółci oraz soku żołądkowego. Dzięki swemu silnemu działaniu bakteriobójczemu, używany jest szczególnie przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Liście czosnku niedźwiedziego zawierają dużo witaminy C oraz pobudzają apetyt. Następna potrawa również została przygotowana z cukinii, która należy do warzyw niskokalorycznych, a dodatkowo odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii. Są nią placki z sosem czosnkowo-twarogowym.  Proponujemy skosztować grillowanego schabu...Więcej
specjały-gołąbkowe-szaleństwo Gołąbki od niepamiętnych czasów goszczą na naszych stołach. Występują w różnych wersjach, a przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chcieliśmy wprowadzić trochę rodzinnej atmosfery w prastarych murach Wysokiej Bramy. Dlatego zachęcamy do wypróbowania naszych gołąbków.  Przygotowaliśmy je w trzech wersjach do wyboru: gołąbki klasyczne z sosem pomidorowym, z kaszą gryczaną i grzybami oblane sosem grzybowym, z sandacza w sosie śmietanowo-cytrynowym. Jak widzicie, każdy znajdzie coś dla siebie.  Ponad to w naszych Specjałach mogą Państwo zamówić: zupę-krem  z dyni z dodatkiem imbiru i mleczka kokosowego, zupę-krem z pieczonych buraczków z fetą, a na deser fondant czekoladowy z gałką lodów waniliowych. Poniższy dodatek do menu obowiązuje od 15.04-08.05.2013r. Więcej
specjaly-kuchni-rosyjskiej-czesc-iiiCiężko jest nam zrezygnować z dań naszych sąsiadów, widząc jak bardzo przypadły Państwu do gustu... Dlatego mamy dobrą wiadomość dla amatorów kuchni rosyjskiej. Jeszcze przez pewien czas, będziecie mogli skosztować pysznych, tradycyjnych potraw wschodnich. Zapraszamy na: solankę z dziczyzny, bliny gryczane z wędzonym łososiem oraz sosem śmietanowym, pielmieni z farszem mięsnym, kwaśną śmietaną i roztopionym masłem. Niespodzianką w tym dodatku do karty dań, będą… szaszłyki. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad pochodzeniem szaszłyków? Ta prosta i smaczna potrawa ma swoje korzenie w kuchni tatarskiej. Jest nam wiadomo, że tatarscy wojownicy prowadzili koczowniczy tryb życia, a w czasie wędrówek bądź bitew, nie mieli wiele czasu do przygotowania strawy. Dlatego, aby móc szybko i solidnie się posilić, musieli wymyślić nowy sposób przygotowywania jadła. Na szable nadziewali delikatne...Więcej

•  restauracja  •  karta dań  •  catering  •  imprezy okolicznościowe  •  oferty specjalne  •  galeria  •  kontakt

 

W trosce o naszych Gości, chcielibyśmy przypomnieć, że przygotowujemy również potrawy w których znajdują się orzechy, produkty zawierające gluten i inne składniki mogące wywołać reakcje alergiczne. Jakiekolwiek alergie pokarmowe prosimy zgłosić przy składaniu zamówienia – pomożemy w wyborze potrawy.